Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir İçi Toplu Taşımayı Dijitalleştiriyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların şehir içi toplu ulaşımdan daha kolay faydalanabilmesi için dijitalleşme çalışmaları yürütüyor.
Gelişen ve büyüyen Diyarbakır’da vatandaşlara dijital ortamlarda hizmet kolaylığı sağlayan Ulaştırma Dairesi Başkanlığı, şehir içi toplu taşıma araçlarında NFC-QR kod uygulamasını başlattı.
“Hat kalkış saatleri, durak bilgileri, duraktan geçen hatlar, durağa yaklaşan araçların ortalama varış süreleri, sanal kart (QR kod ile ödeme), temassız ödeme (nfc), kart kullanım bilgileri, online yükleme” özellikleri hayata geçirilmeye başlandı Mobil uygulamada aktif olarak kullanılmaktadır. Şehir merkezindeki duraklar, taşınabilir uygulama sisteminde durak kodu verilerek isimlendirildi.
Görme engelli bireylerin ve şehirdeki durakları bilmeyen vatandaşların bu uygulamayı kullanabilmesi için yazılım geliştirilerek “Sesli Anons Sistemi” hizmete sunuldu. Uygulama ile mevcut durak ve sonraki durak bilgileri sesli anonsla duyurulmaktadır. İstasyon bilgileri uygun altyapıya sahip 120 araç içerisindeki monitörlerden sorunsuz olarak yayınlanmaktadır. Nakliye filosundaki diğer araçlar için de dijital dönüşüm çalışmaları devam ediyor.
Teknolojinin gerisinde kalan otobüslerdeki sürücü kontrol panelleri, güncel teknolojileri destekleyen ürünlerle değiştirildi. Yeni sistemde sürücüler, kart sahibinin fotoğrafını görerek düzensiz kullanımları bildirebiliyor, sistem üzerinden sesli anonsla yolcuları yönlendirebiliyor, trafik kontrol merkezine mesaj gönderebiliyor, orta tarifeli hatlarda birden fazla tarife seçimi yapabiliyor, ve detaylı kart raporları alın.
Dijital dönüşüm sonucunda Büyükşehir Belediyesi Elektronik Ücret Toplama Sistemi altyapısı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı “Türkiye Kart” uygulamasına hazır hale getirildi. – DİYARBAKIR